Főoldal / Események / Visszatekintő: A 24. Országos SM Nap

Visszatekintő: A 24. Országos SM Nap

2012.12.11.
 
Beszámoló a 24. Országos Sclerozis Multiplex Napról
2012. szeptember-14-15-én Bajáról.
kep-006

 Elég mozgalmasnak indult a Bácskaiak Egymásért Közhasznú Egyesület Sclerosis Multiplex Klub tevékenysége 2012-es évben.  Ennek az az oka, hogy a Magyar Sclerosis Multiplex Társaság 2011. II. félévében megtartott vezetőségi ülésén az a döntés született, hogy Baján Rendezik meg a 24. Sclerosis Multiplex Napot 2012. szeptember 15-én közösen, vagyis a Magyar Sclerosis Multiplex Társaság és a Bácskaiak Egymásért Közhasznú Egyesület és a Bajai Sclerosis Multiplex Klub. A rendezvénynek a Malom Étterem /Baja, Szegedi út/  adott méltó helyet.

Előzetes becslések alapján, az előző évekhez viszonyítva 250-300 fő vesz részt ezeken a rendezvényeken.

kep-129

 A feladat nagyon sok problémát vetett fel a klub és az egyesület életébe, hiszen a lehetőségeink nagyon beszűkültek. Leginkább anyagi téren. A pályázati lehetőségeket minden téren megnehezítették a kiíró szervezetek, nagyon magas mércét állítottak fel, így a feltételeknek csak részben feleltünk meg. Nehezítette az is hogy majdnem minden pályázat feltétele az önrész biztosítása, ami azt jelentette, hogy a megpályázott összeg 25 %-val kellett rendelkezni, már a pályázat beadásánál. Sajnos pénzforrása az egyesületnek csak a tagdíjakból van, és adományokból, ami minimális.

foto-19

Így a lehetőségektől is sok esetben elestünk. Még hozzá kell tennem, hogy a pályázaton kapott támogatást is sok esetben több részletben, utalják, vagy csak a teljesítés után  számlák ellenében vagyis előfinanszírozási formában utalják. Vajon ki tudja ezt előfinanszírozni?

foto-32

Így indultunk neki a nagy feladatnak teljesen bizonytalan „anyagi fedezettel” ami nem egyszerű, még a varázslók számára sem.

 Rengeteg nyugtalan éjszakát okozott ez az időszak a szervezőknek, rendezőknek, mert semmi nem volt biztos.

 Először terveket készítettünk, hogy mi is fér bele ebbe a nagy bizonytalanságba? Először is pályázatot adtunk be a rendezvény programjára, majd számba vettük a lehetséges sponzorokat, Baján és környékén, ugyanezt tette Székesfehérváron az SM Társaság is. A tervek lassan megvalósítandó programokká alakultak. Már csak az volt a kérdés, hogy miből tudjuk mindezt megvalósítani?!

Megszólítottunk kérelemmel minden olyan intézményt, vállalkozót, üzemet …, akikről úgy gondoltuk, hogy valamiben tudnak segíteni a rendezvény lebonyolításában. Kaptunk néhányuktól anyagi segítséget, tárgyi segítséget személyes segítséget, de sajnos sokan némák maradtak. Van olyan is aki szóban megígérte, amely még a mai napig sem érkezett meg.

 Kiadásunk nagyon sok volt, mert időközben igény merült fel, – mivel az ország minden részéről, a határon kívülről is érkeztek vendégek -, hogy már 14-én is fogadjuk  a vendégeket, mert a távolság olyan nagy, hogy csak így tudták megoldani a részvételt.

 Az előzetes regisztráció alapján közel 100 fő szálló vendéget vártunk.

Ezért szükség volt szállás-, étkezés és program biztosítására is.

Nagyon nagy összefogásra volt szükség a Bajai és a Székesfehérvári szervezők részéről, nem csak a személyi összefogásra, bizony sajnos meg kellett sok mindent előlegezni saját erőből, ami újabb nehézséget, feladatot jelentett. A megelőlegezett kiadások csak lassan térülnek meg, még mindig vannak függő kiadások.

Többek között meg kellett előlegezni a szállás költségeit, az étkezés költségeit és még sorolhatnám, ami nem térül meg a telefon költség, a közlekedési költség, a teljesség igénye nélkül.

 A fentiek ellenére igyekeztünk a programjainkat úgy megszervezni, hogy az ide érkező vendégek ne érezzék gondjainkat, szeretettel fogadtunk mindenkit, már pénteken /14-én/

délutántól folyamatosan. Mindenkinek biztosítottunk szállást, étkezést és egy felejthetetlen

városnéző kirándulást kisvonattal, szórakoztató estét a Bajai Fiatalok Színházának közreműködésével, majd az est további részében ismerkedésre és baráti beszélgetésekre került sor.

Szombaton 15-én már kora reggel igyekeztünk a helyszínen biztosítani a jelenlétünket, külön szervezőket segítőket kértünk, arra az esetre, hogy mindenki biztonságba érezhesse magát, ha szüksége lenne bármire is. Mert azt elfelejtettem az elején leírni, hogy a sclerosis multiplex-el élő emberek többsége nehezen mozog, van aki kerekes székhez kötött, van akinek más eszköz kell a mozgásához. Szinte mindenkinek segítségre van szüksége, ezért megkértünk fiatalokat, hogy legyenek jelen végig a rendezvényünkön, és könnyítsék meg a résztvevők mozgását, az elhelyezkedésüket, az étkezésüket.

Ebben nagy segítségünkre voltak a Malom Étterem alkalmazottai is, mindezért szeretnénk itt köszönetünket kifejezni, hogy egy ilyen beteg-csoportot, mint az sm-mel élő emberek, befogadtak és részükre minden lehetséges módon segítséget nyújtottak.

Az SM napon szeptember 15-én közel 250 fő vendég vett részt, hallgatták meg a számunkra nagyon hasznos előadásokat. Úgy gondolom mindenki megtalálta az őt érdeklő témát, sok baráttal, ismerőssel találkozhatott, kicsit megismerkedhettek a szomszédos országokban hasonló gondokkal küzdő társaikkal.

 A programokkal dúsított két nap felejthetetlen élményt nyújtott mindenki számára, kellemesen, élményekben gazdagon tértek vissza otthonukba.

 Mi pedig elmondhatjuk, hogy a sok nehézség, akadály ellenére mindezt megvalósíthattuk.

Köszönjük azoknak a segítségét, akik mindezt megtették, nagyon sok embernek adva ezzel örömet, kikapcsolódást a sok fájdalmas szürke hétköznapokból.

Bízunk abban, hogy még sok hasonló Országos SM-mel élő emberek találkozójára sor kerül még.

Köszönjük a szervezőknek, rendezőknek azt sok önzetlen odaadó tevékenységét hiszen nélkülük erre nem kerülhetett volna sor.

 Baja, 2012. szeptember 17.

   Sósné Aszódi Julianna

  Klubvezető

Nézd meg ezt is

Szűrővizsgálat a Bácsszentgyörgyi falunapon

Idén is megrendezésre került Bácsszentgyörgyön a falunap, mely keretén belül csapatunk prevenciós egészségügyi szúróvizsgálattal várta …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 × 3 =

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support