Főoldal / Események / Új népművészeti könyv

Új népművészeti könyv

2010.11.30

Tárgyak, jelek, virágok

konyv-cimlap-1

A kedves olvasó, ha kezébe veszi a fenti című tanulmánykötetet, akkor megyénk múltja tárul szemei elé. A kötet megjelenése óriási tudományos munka eredménye. A könyv alcíme, Tanulmányok Bács-Kiskun megye népművészetéről, is tükrözi, hogy a régi korok mindennapi életvitelének, népi művészetének széles spektruma tárul elénk. A mű utószavában Bárth János szerkesztő beszámol a kötet megjelenésének nehézségeiről, hogy közel két évtizedes elképzelés egy átfogó megyei népművészeti könyv megírása. Közel öt esztendeje vetődött fel újra a kötet kiadásának szükségszerűsége. Igaz ugyan, hogy teljes mértékben nem sikerült szakmailag megvalósítani az átfogó alkotást, ezért tanulmánykötet formájában adják az olvasóközönség kezébe a számos megyei kutató által jegyzett magas színvonalú könyvet.
Huszonegy önálló tanulmányból áll a kötet, összesen tizenkét szerző írásaiból. A néprajzi és történeti bevezetőt követő cikkek a ház, vagy a házhoz közvetlenül kapcsolódó melléképületek anyagi tárgyait mutatják be. A következő blokkot a különféle falusi, vidéki munkafolyamatok eszközeinek bemutatása adja. Ezt a különféle népcsoportok ruházatának megismertetése követi. Majd pedig a természet és biológia által befolyásolt élethelyzetekről, szokásokról esik szó: az életszakaszok sajátos tárgyairól, ünnepekhez és jeles napokhoz szorosan kapcsolódó tárgyi eszközökről. A következő szakasz a szakralitás jegyében írt cikkekből áll, itt főként a római katolikus egyház különféle tárgyi és szakrális eszközei kerültek középpontba. Emellett a sajátos vallásos-szakrális helyek kerülnek megismertetésre: kápolnák, kálváriák, útmenti keresztek és vallási tárgyak, és nem utolsósorban a szakralitás művészet megjelenése a sírjelekben.
A bajai Türr István Múzeum néprajzkutató-muzeológusa Kothencz Kelemen két érdekes tanulmányt is jegyez a kötetben. Egyik írása „”A pince tárgyai” címet viseli, amelyben bemutatja a pincékhez közvetlenül hozzá tartozó borászati eszközöket is, így pl. egy Baja térségéből származó alulhajtós, középorsós prést (a képen látható prés a bajai Türr István Múzeumban található). Másik érdekes írása a földművelés tárgyi eszközeire világít rá.
Lássunk végezetül a könyvből néhány népművészetről szóló leírást, amelyek Bajáról szólnak. Cserépedények: „Baján kétféle helyi anyagból dolgoztak: sárga- és feketeföldből. Mivel a feketeföld kövér volt, hogy ne repedezzen, keverték a sárgával. Készítéshez kiváló agyagnak való földet vásárolhattak még Bátaszékről és Szekszárdról. […] A legnagyobb mennyiségű tűzálló földet a kályhások vásárolták, nem egyszer a maguknak hozatottból adtak el a fazekasoknak. . […] A 20. század elején élte reneszánszát Baján a fehér alapú tálak készítése, amelyek szélére vonalakat húztak, öblébe kék színnel gurguláztak virágot. A legrégebbi bajai fennálló edények alapszíne szintén a fehér, de a színezés később változatosabb lett. Az egyszerű kék és zöld díszítés mellé egyre több színes virágú díszítést alkalmaztak.” Bútorkészítés: „Jóval kevesebb az információnk, mégis jelentős asztalosközpontként kell számon tartanunk Baját. A kereskedésre alkalmas helyen a komáromi kereskedők már a XIX. század elején hatalmas falerakatokat tartottak, melyek ellátták egész Solt- és Bács-Bodrog vármegyéket áruval […]. A XIX. század első felére keltezhető, Szeremlén gyűjtött, bajai láda virágozásának szerkezete komáromi előképre mutat. A két vésett, ívesen záródó keretet egy-egy sárga, empire vonalú vázából kiágazó csokor tölti ki. A keretek mellett és között három, tulipánban végződő csokrot festettek, az ívek fölé virágfűzért. A gránátalmákat széles, fehér sziromkoszorú veszi körül. […]”
Mindenkinek ajánlani tudom a tanulmánykötetet, akit érdekel megyénk múltja, a korabeli emberek mindennapi világa és népművészei kincseik. Aki kezébe veszi a könyvet és figyelmesen forgatja azt bizony garantált, hogy számos új ismeretre lel, köztük jó néhány érdekes kuriózumra.

Albert Iván

Nézd meg ezt is

Szűrővizsgálat a Bácsszentgyörgyi falunapon

Idén is megrendezésre került Bácsszentgyörgyön a falunap, mely keretén belül csapatunk prevenciós egészségügyi szúróvizsgálattal várta …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizennégy − 10 =

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support