Főoldal / Események / Kirándulás Kalocsára és Hajósra

Kirándulás Kalocsára és Hajósra

2012.11.18.

kep-012

2012. november 17-én a Bácskaiak Egymásért Közhasznú Egyesület tagjai egy Kalocsa-Hajós egész napos kiránduláson vehettek részt. A program során a tagok, a vezetők és az egész évben önkéntesként tevékenykedő segítőink egy kellemes napot tölthettek együtt. A kiránduláson és az ebéd során kötetlenül beszélgethettek újra egymással és elmondhatták a betegségcsoportjaik adott helyzetét, valamint tapasztalatot cserélhettek egymással.

kep-015

8 óra 30 perckor indultunk Bajáról a Déri-kert mellől. Valamivel 9 óra után érkeztünk meg Kalocsára, ahol is csapatunk először az érseki palotában található Főszékesegyházi könyvtárat tekinthette meg, amelyben megcsodálhatták a 150.000 kötetes könyv gyűjtemény egy részét. A régi kódexek, térképek, könyvek megtekintése, és az ódon könyvtár hangulata mély hatással volt tagjainkra, a kultúra még ma is élő egyik fellegvárában.

kep-029

kep-034

A következő helyszín az érseki kincstár volt, ahol Kalocsa és a Sárköz vallásos kultúráját és annak kegytárgyait láthatta a közönség. Külön érdekesség volt látni Katona István egykori történetíró és kanonok korhűen berendezett szobáját és műveit.

kep-052

Ezután megtekintettük a Paprikamúzeumot, amely a táj sajátos terményének a fűszerpaprikának a történetét mutatta be korabeli tárgyi eszközökkel illusztrálva, valamint egy hajómakett is látható volt.

kep-081

Kalocsát elhagyva a boráról híres Hajósra étkeztünk, ahol a Popey Étteremben költhettek el tagjaink egy ízletes kétfogásos ebédet, amely levesből, marhapörköltből galuskával és savanyúsággal állott. A finom ebédet követően ismét a kultúráé volt a fő szerep.

kep-089

Hajóson a barokk építészeti stílusú érseki kastélyt látogatták meg tagjaink, amely egykor a kalocsai érsek nyári rezidenciája volt. A régi pompájában fénylő épületben gazdag kiállítással ismerkedhettek meg betegtársaink.

A kirándulás meglepetéseként hazafelé megálltunk egy pálinkakóstolóra, ahol helyi és vajdaságból származó pálinkákból és mellé pogácsából álló kóstolásban zárhatták le a kellemes egész napos kiránulást a megfáradt csapat.

18 óra magasságában érkezett meg a busz fáradt tagtársainkkal. Reméljük, hogy a kirándulás révén, ha csak rövid időre is megfeledkeztek egy kicsit betegségükről.

Ezúton megköszönjük, hogy Baja Város Képviselő-testülete Egészségügyi és Szociális Bizottsága nagylelkűen támogatta a kirándulást, amely sok betegtársunknak okozott nagy örömet és örökre szóló élményt.

Albert Iván

Nézd meg ezt is

Szűrővizsgálat a Bácsszentgyörgyi falunapon

Idén is megrendezésre került Bácsszentgyörgyön a falunap, mely keretén belül csapatunk prevenciós egészségügyi szúróvizsgálattal várta …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

15 + 14 =

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support