Főoldal / Események / Ismeretterjesztő előadások a tanyasi közösségi házban

Ismeretterjesztő előadások a tanyasi közösségi házban

2015 őszén az egyesület titkára, Albert Iván két előadást tartott  a tanyavilág III. és IV. körzetében élő hátrányos helyzetű gyermekek és fiatal korúak számára.. Ezzel egy ismeretterjesztő klub indult, amelynek remélhetőleg lesz folytatása különféle pályázatok keretében.

Az első előadásra 2015. október 3-án, szombaton került sor, amelynek címe Az ivóviz évszázada: Háborúk a vízforrásokért? volt.  Az előadás során röviden összefoglalva az alábbiak hangzottak el:

Az ivóvíz civilizációs hatásai kerültek először bemutatásra, hogy semmilyen civilizáció nem működik ivóvíz, víz nélkül. Itt került ismertetésre az, hogy számos civilizáció tűnt el az ivóvíz eltűnése, ill. az elsivatagosodás hatására.

Ismertette az előadás az első klíma menekült történetét, aki Kiribati lassan pusztuló szigetéről menekült el családjával.

Bemutatásra került civilizációk összeomlása történelemben az ivóvízhiány miatt (pl. Khmer Királyság bukása) valamint természeti katasztrófák és civilizációk eltűnése (Théra, Pompei stb.)

DSCN5332 12047107_447691462102954_304203436556939678_n

Az ivóvíz városokra gyakorolt fontos példájaként mutatta be az előadás a római vízvezetékek nagyszerű és nélkülözhetetlen hálózatát az Római Birodalomban.

Az ivóvíz szerepe napjainkban: a klímaváltozás hatásai (pl. Csád-tó, Aral-tó), itt egy kisfilm levetítésére is sor került az Aral-tóról az előadás végén.

Az ivóvíz és folyók szerepe államközi konfliktusokban (Nílus, Zambézi, darfúri-válság): társadalmi és gazdasági hatásuk (menekülttáborok, migráció). A mai menekültválság aktualitása kapcsán kiemelt bemutatásra került a darfúri-válság, annak minden következményével, menekülttáborok, gyermekek korai halála, gyilkosságok, nők elleni erőszakok stb.

Az előadás által a célcsoport történelmi, földrajzi (Európa, Ázsia, Afrika stb.) ismeretei bővültek. Érzékenyebbekké válhattak a társadalmi problémák iránt. Ezen kívül tudatosult bennük az ivóvíz fontosságának szerepe, amely által egy környezettudatosabb gondolkodás és a takarékosság fontossága iránti szemlélet létrejöttére tett kísérletet az előadás.

A második előadás 2015. október 31-én, szombaton lett megtartva A repülés története bélyegek tükrében címmel, amelynek célözönsége a már első előadáson résztvevő gyermekek és fiatalok köréből kerültek ki. Az előadáson az alábbi ismereteket sajátíthatták el a résztvevők:

  • Az előadás felhívta a hallgatóság figyelmét arra, hogy a madarak, mint mítoszok részei és népcsoportok, törzsek totemállatai már a korai történeti időkben felkeltették az emberiség érdeklődését a repülés iránt. Ismertetésre került a Ikarosz és Daidalosz történetét elmesélő görög mítosz, amely egy szőnyi római kori domborművön is felfedezhető.
  • Ezt követően madarak, mint szimbólumok kerültek bemutatásra a heraldika segédtudományának megismerése által: néhány címert ismerhettek meg a gyermekek pl, a Baja melletti Szeremle települését a gólyával, vagy éppen a Hunyadiak hollós címerét.
  • A madarak magyar bankjegyeken és pénzérméken is bemutatta az előadás (régi pengőkön: turul madár és galamb olajfaággal a csőrében; pénzérmék: pl. kerecsen sólyom az 50 Ft, kócsag 5 Ft)
  • Leonárdo da Vinci a polihisztor feltaláló életéből bemutatásra kerültek papírra vetett tervei az ejtőernyőről és a helikopterről.
  • Repülő szerkesztek kerületek bemutatásra: a hőlégballon és a léghajó (a Zeppelinek története, filmfelvétel a Hindenburg léghajó katasztrófájáról, ezen kívül megismerhették a Graf Zeppelin léghajó 1931-es budapesti útját)
  • Álmok álmodója: Jules Verne, a mi Verne Gyulánk mint inspiráló jelent meg az előadásban, de bemutatásra került röviden néhány könyve, amelyben fontos szereppel bírt valamely légi eszköz (Öt hét léghajón, A rejtelmes sziget, Hódító Robur és a Világ ura).
  • A repülés úttörői, az első aviátorok kerületek bemutatás: Otto Lilienthal, Samuel P. Langley, a Write-testvérek (kisfilm bemutatása volt az első sikeres repülésükről),
  • Híres pilóták, óceán átrepülők életrajza került bemutatásra: John Alcock és Arthur Brown, Charles Lindbergh, Endresz György, valamint az első női pilóta, Emilia Erhart óceánrepülse, repülős rekordjai, valamint rejtélyes eltűnése a Csendes-óceán közepén,
  • A helikopter feltalálója: Asbóth Oszkár 1910-es évek végén folytatott helikopter gyártási kísérleteiről volt szó az előadásban.
  • a repülés hősei a világ bélyegkincsein (magyar, amerikai, ausztrál, mongol, lengyel stb.

DSCN5566 DSCN5569 DSCN5575

Az előadás idején kezükbe vehettek a hallgatók bélyegalbumokat, amely során saját szemükkel nézhették meg az előadás alatt bemutatott és még további számos bélyeget (bélyegek, blokkok, emléklapok), amely lehetőséget nyújt a jövőre nézve a bélyeg és bélyeggyűjtés iránti érdeklődésük kialakulására, amely értékes hobbi lehet számukra és kitörési pont mindennapi világukat kitágítva. Ezen kívül bővült ismeretanyaguk az egyes történelmi események, tények és életrajzok megismerése révén.

-Ivanhoe-

 

 

Nézd meg ezt is

Szűrővizsgálat a Bácsszentgyörgyi falunapon

Idén is megrendezésre került Bácsszentgyörgyön a falunap, mely keretén belül csapatunk prevenciós egészségügyi szúróvizsgálattal várta …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 − három =

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support