Főoldal / Események / Kirándulás Kalocsára és Hajósra

Kirándulás Kalocsára és Hajósra

2012.11.18.

kep-012

2012. november 17-én a Bácskaiak Egymásért Közhasznú Egyesület tagjai egy Kalocsa-Hajós egész napos kiránduláson vehettek részt. A program során a tagok, a vezetők és az egész évben önkéntesként tevékenykedő segítőink egy kellemes napot tölthettek együtt. A kiránduláson és az ebéd során kötetlenül beszélgethettek újra egymással és elmondhatták a betegségcsoportjaik adott helyzetét, valamint tapasztalatot cserélhettek egymással.

kep-015

8 óra 30 perckor indultunk Bajáról a Déri-kert mellől. Valamivel 9 óra után érkeztünk meg Kalocsára, ahol is csapatunk először az érseki palotában található Főszékesegyházi könyvtárat tekinthette meg, amelyben megcsodálhatták a 150.000 kötetes könyv gyűjtemény egy részét. A régi kódexek, térképek, könyvek megtekintése, és az ódon könyvtár hangulata mély hatással volt tagjainkra, a kultúra még ma is élő egyik fellegvárában.

kep-029

kep-034

A következő helyszín az érseki kincstár volt, ahol Kalocsa és a Sárköz vallásos kultúráját és annak kegytárgyait láthatta a közönség. Külön érdekesség volt látni Katona István egykori történetíró és kanonok korhűen berendezett szobáját és műveit.

kep-052

Ezután megtekintettük a Paprikamúzeumot, amely a táj sajátos terményének a fűszerpaprikának a történetét mutatta be korabeli tárgyi eszközökkel illusztrálva, valamint egy hajómakett is látható volt.

kep-081

Kalocsát elhagyva a boráról híres Hajósra étkeztünk, ahol a Popey Étteremben költhettek el tagjaink egy ízletes kétfogásos ebédet, amely levesből, marhapörköltből galuskával és savanyúsággal állott. A finom ebédet követően ismét a kultúráé volt a fő szerep.

kep-089

Hajóson a barokk építészeti stílusú érseki kastélyt látogatták meg tagjaink, amely egykor a kalocsai érsek nyári rezidenciája volt. A régi pompájában fénylő épületben gazdag kiállítással ismerkedhettek meg betegtársaink.

A kirándulás meglepetéseként hazafelé megálltunk egy pálinkakóstolóra, ahol helyi és vajdaságból származó pálinkákból és mellé pogácsából álló kóstolásban zárhatták le a kellemes egész napos kiránulást a megfáradt csapat.

18 óra magasságában érkezett meg a busz fáradt tagtársainkkal. Reméljük, hogy a kirándulás révén, ha csak rövid időre is megfeledkeztek egy kicsit betegségükről.

Ezúton megköszönjük, hogy Baja Város Képviselő-testülete Egészségügyi és Szociális Bizottsága nagylelkűen támogatta a kirándulást, amely sok betegtársunknak okozott nagy örömet és örökre szóló élményt.

Albert Iván

Nézd meg ezt is

Megemlékezés

Bihari Károlyné sz: Deák Mária Terézia 81 éves korában Baján 2018. november 14-én hunyt el.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

14 + három =